Postări populare

vineri, 31 martie 2017

Cât vom mai accepta capcanele lui Dodon?




Ați observat că tot mai des Igor Dodon își face apariția în fața presei întinzând neapărat câte o capcană atât autorităților, cât și cetățenilor Republicii Moldova? Încă la începutul anului Mihai Ghimpu a anunțat inițierea unui referendum de demitere din funcție a noului președinte. Motivul de atunci era recunoașterea  de către Dodon a liderului separatist și a regiunii separatiste din stânga Nistrului. Unii au afirmat că inițiativa președintelui liberal este o acțiune populistă. Între timp însă gluma s-a îngroșat,  Dodon s-a umflat și mai mult în pene uitând, probabil, să lectureze Constituția pentru a însuși, în sfârșit, ce prerogative are în calitate de șef de stat și amenință că le vor sări papucii tuturor celor care nu-i împărtășesc opiniile.
Vizitele dese pe care le face la Moscova și Tiraspol nu sunt pentru a soluționa conflictul transnistrean sau pentru a cere retragerea armatei ruse de pe teritoriul constituțional al Republicii Moldova.  E limpede pentru toți că la Moscova se duce după indicații, iar cu separatistul din stânga Nistrului se întâlnește pentru că așa îi cere Rogozin. Și unde ar mai putea să se ducă, în cazul în care nimeni nu-l așteaptă în nici o capitală europeană.
Tot Partidul Liberal este cel care va sesiza Curtea Constituțională privind referendumul anunțat de Dodon. Sperăm să fie declarat neconstituțional plebiscitul pe care și-l dorește unsul Moscovei și care ar putea costa Republica Moldova circa 50 de milioane de lei.
Dodon pretinde că e istoric, lingvist, economist, specialist în drept constituțional,  el chiar încearcă să ne convingă că le știe pe toate. Grav de tot însă este faptul că individul are deja și pretenții teritoriale față de România și față de Ucraina. Omul acesta nu poate fi lăsat să-și facă de cap. Ori îl demitem, ori îl trimitem să se trateze, ori cel care se crede alesul poporului ne va băga în mare bucluc.
Deocamdată, nici România și nici Ucraina nu-l iau în serios, dar totul e până la un anumit moment. Cert este faptul că  Igor Dodon nu va renunța la toate inepțiile lui, în speranța că va mai acumula niște capital politic de la cetățenii cu mai puțină carte, iar la Moscova va fi mângâiat pe cap, sau cel puțin nu va mai fi nevoit să aștepte ore în anticamera șefului.

sâmbătă, 25 martie 2017

27 martie – Ziua când inimile tuturor românilor vibrează la unison



Chiar dacă temporar ne desparte Prutul, chiar dacă mii de români și-au găsit rostul în alte țări, printre alte popoare, ziua de 27 martie este cea care ne face pe toți mândri de predecesorii noștri, de trecutul nostru, de istoria acestui neam.  27 martie ne dă speranța că putem repeta ceea ce au înfăptuit strămoșii noștri – Unirea, că doar suntem urmașii lui Mihai Viteazul, Mihail Kogălniceanu sau Alexandru Ioan Cuza. Datorită curajului lor, credinței în Dumnezeu și în dreptate, românii de astăzi își pot asuma dreptul de a reîntregi Țara. Pentru a înfăptui Unirea, neamul românesc a parcurs o cale lungă și tumultoasă. Nici în 1600, 1859 sau 1918 strămoșilor noștri nu le-a fost ușor, aceste teritorii fiind mereu la hotarul unor sau altor imperii. Au reușit însă să convingă lumea întreagă că merită să  obțină unitatea statală și națională, având ei înșiși certitudinea că fiecare neam trebuie să se țină grămăjoară, având aceleași hotare.
În preajma Zilei de 27 martie, când vom marca 99 de ani de la Marea Unire, Fracțiunea Partidului Liberal din Consiliul Municipal Chișinău face un apel către toți românii, din toate țările lumii să se unească în cuget și în simțiri. Uniți pentru Unire putem fi o forță de nestăvilit. Uniți pentru Unire putem demonstra lumii întregi că suntem demni de înaintașii noștri militând pentru aceeași cauză. Numai Uniți pentru Unire vom reuși să realizăm idealul românilor de ieri și de azi,  pentru viitorul sigur al urmașilor de mâine – Reîntregirea celor două state Românești!  Dumnezeu să ne ajute și să ne întărească!

miercuri, 22 martie 2017

Pădurea este una dintre comorile omenirii



În contextul Zilei Naționale a Pădurilor, marcată la 21 martie, Agenția „Moldsilva” desfășoară o amplă campanie de informare privind sensibilizarea opiniei publice asupra tuturor fenomenelor ce se întâmplă în păduri.   Astăzi, când omenirea încearcă să găsească soluții împotriva încălzirii globale, rolul ecosistemelor forestiere în reducerea cantității gazelor cu efect de seră este esențial.
Unii critică Agenția „Moldsilva” pentru că în fiecare an, în această perioadă, în Republica Moldova au loc defrișări planificate. Ne place sau nu, dar lemnul încă mai este o necesitate pentru cetățeni. Deocamdată nu există altă soluție pentru asigurarea locuitorilor Republicii Moldova cu lemn decât tăierile planificate. Scopul nostru însă este ca numărul copacilor sădiți să fie mult mai mare decât al celor tăiați. Timpul a demonstrat că în pădurile unde nu se intervine cu lucrări de îngrijire, zona forestieră degradează. Toate lucrările care se fac în zonele forestiere sunt în strictă coordonare cu Inspectoratul Ecologic de Stat. După acest proces au loc lucrări de regenerare. În locul copacilor tăiați se plantează puieți tineri. Paralel, au loc și împăduriri.
În ultimii ani sunt extinse suprafețele forestiere din Republica Moldova. Dacă acum câțiva ani suprafața împădurită a Republicii Moldova constituia 12%, până în 2018 ne propunem ca 15%  din teritoriul statului să fie pădure. Până la sfârşitul anului sunt planificate lucrări de regenerare pe o suprafață de peste 4300 ha. În anul 2016 fost interzisă prin lege arendarea fondului forestier și chiar dacă nu a fost simplu, deoarece actele normative de la noi nu au putere retroactivă, am reușit rezilierea a circa 100 de contracte.
Agenția „Moldsilva” face un apel către toți cetățenii Republicii Moldova să fie responsabili și să protejeze pădurile. Depinde de noi dacă acest patrimoniu va rămâne sau nu generațiilor viitoare.

joi, 16 martie 2017

Să nu lăsăm trădătorii să-și bată joc de valorile sacre ale neamului nostru românesc





Igor Dodon încearcă să promoveze o istorie falsă, pentru ca în spațiul dintre Prut și Nistru să crească o generație de mancurți, fără cuget, amnezică la adevăratul trecut istoric,  supusă și docilă politicii pro-moscovite. Prin excluderea Istoriei Românilor și introducerea Istoriei Moldovei se dorește omiterea tuturor momentelor cheie din adevărata noastră istorie, începând cu raptul din 16 mai 1812 (tratatul de la București), apariția și apoi rusificarea guberniei Basarabia, distrugerea bisericilor și mănăstirilor basarabene de către frații ruși pentru că erau centre de promovare a culturii românești. Se încearcă scoaterea din manuale și din memorie a Zilei de 24 ianuarie 1918, când Sfatul Țării din Basarabia a proclamat independența Republicii Democratice Moldovenești, dar și ziua de 27 martie 1918 când a avut loc Unirea Basarabiei cu România.
Indiscutabil va fi omisă istoria Daciei, formarea poporului și a limbii române. Cu suportul pretinșilor istorici Stati și Stepaniuc  va fi exclusă domnia lui Mihai Viteazul și Unirea de la 1600. Vor încerca să excludă Mica Unire (1859) și Marea Unire de la 1 decembrie1918.
Vor să șteargă din manuale și data de 23 august 1939 când a fost semnat Pactul Molotov-Ribbentrop, dar și raptul de la 28 iunie 1940.  Se va încerca a da uitării luptele eroilor români din Primul Război Mondial de pe câmpurile de luptă de la Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz. Nu se dorește ca generațiile care vin să cunoască faptele de vitejie ale ostașilor români de pe câmpurile de luptă ale celui de-al II Război Mondial. Foametea organizată din 1946-1947, cele trei valuri de deportări, rusificarea, sovietizarea și deznaționalizarea românilor dintre Prut și Nistru, dezmoștenirea țărănimii prin crearea colhozurilor și sovhozurilor, lichidarea intelectualității și mancurtizarea populației, toate aceste crime au fost săvârșite de către ruși, stăpânii de astăzi ai lui Igor Dodon.
Se vrea elogierea tuturor paginilor negre din istoria românilor, nu comemorate. Vor fi glorificați Lenin, Stalin, Iagoda și Beria, Hrușciov și Brejnev. Va fi promovat antiromânismul.
Dacă vom pierde cetatea istoriei românilor, următoarea țintă va fi limba română. Pământul, credința, istoria și limba sunt cele mai de preț valori lăsate de strămoși. Să le păstrăm cu sfințenie că să le transmitem generaților viitoare și să nu le dăm voie trădătorilor să-și bată joc de ele.