Postări populare

luni, 15 mai 2017

Când românii basarabeni vor învăța din lecțiile istoriei



Evenimentul de la 16 (28) mai 1812 a dat start unui șir de lecții de istorie predate basarabenilor, pe care însă se pare că noi nu le-am însușit. Și asta în pofida faptului că lecțiile au fost pe cât de dure, pe atât de dureroase.
Destinul teritoriilor românești au avut de suferit de pe urma tratatelor încheiate la Tilsit şi Erfurt (1807, 1808) între Franţa şi Rusia și Pactului Ribbentrop-Molotov (1939) între URSS și Germania fascistă.
Astfel, ușor poate fi identificată o analogie dintre aceste tratate, care prevedeau în părțile lor secrete - expansiunea Imperiului Rus împotriva Imperiului Otoman (Țările Române) și Suediei în primul caz, și respectiv Pactul Molotov-Ribbetrop, care prevedea în pct. 3 din Protocolul adițional secret răpirea Basarabiei.  
În ambele cazuri, putem vorbi de fapt despre consecințele unor acorduri secrete semnate de Imperiul Rus, apoi URSS cu „stăpânul” de atunci ai Europei continentale.
Astfel, Țările Române ocupate de Imperiul Rus la ordinul țarului Alexandru I la începutul Războiului din 1806, care a durat până în 1812, au devenit o monedă de schimb între interesele marilor puteri: Prusia, Rusia, Imperiul Habsburgic și Franța. În pofida faptului că multă vreme participanții la tratative n-au cedat pozițiile lor, surprinzător, dar se pare că în urma coruperii delegaților turci, la 16 (28) mai 1812, prin semnarea Tratatului de la București râul Prut, până la confluența cu Dunărea și malul stâng al Dunării până la Chilia și Marea Neagră a devenit hotarul dintre imperiul otoman și rus. Astfel, pentru teritoriul dintre Prut și Nistru începe calvarul, care a încetat temporar odată cu realizarea Marii Uniri, dar va continua, din păcate, odată cu înaintarea de către URSS a notelor ultimative din 26 și 28 iunie 1940.
De-a lungul istoriei românii au avut de suferit de pe urma actelor de trădare, corupere, manipulărilor și falsificărilor, rușii demonstrând cu prisosință că nu sunt nici pe departe un partener și vecin de încredere.
Odată cu primul rapt „frații de cruce-religie” au demonstrat că în pofida îmbrățișării a uneia și aceleiași religii, acest lucru nu poate opri lichidarea bisericilor și mânăstirilor care s-au dovedit a fi bastioane a românismului. Astfel, după istoricul Ion Nistor  „Istoria Basarabiei”  în perioada 1812-1918 în acest spațiu din 36 de mănăstiri au fost distruse jumătate dintre ele. De asemenea, are loc rusificarea masivă a populației.
Nicidecum nu putem trece cu vederea evenimentele de astăzi, iar pentru „Toma necredincioșii”, care nu cred în mâna Moscovei, reamintim că nimeni nu a anulat tendințele expansioniste ruse în Balcani, iar atât timp cât noi suntem în calea acestor tendințe, vom fi în permanență în fața vârfului de lance a expansiunii ruse spre Balcani. Să nu uităm că conflictul armat de pe Nistru și consecințele lui au fost create tocmai pentru a ne ține departe de Țara noastră – România. Din păcate, unii încă nu vor să înțeleagă că nu putem avea un viitor liber, fericit, în bunăstare, fără a ne reuni cu România.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu