Postări populare

marți, 23 februarie 2016

Să iubim românește, să iubim ca dacii!

surso foto: amosnews.ro


În perioada sovietică erau promovate sărbătorile comuniste, iar cele religioase erau strict interzise. Oamenii își botezau copiii sau sărbătoreau Învierea Domnului pe furiș, să nu-i vadă nimeni. Fericiți că a căzut Imperiul roșu, cetățenii au preluat mai multe sărbători de la alte popoare, unele le-au păstrat de la ruși, puțini dintre noi însă s-au întors cu fața către sărbătorile românești care ne identifică drept o națiune puternică, milenară.
Dragobetele este Sărbătoarea dragostei la români, echivalentul sărbătorii Sfântului Valentin și e celebrată de români pe 24 februarie,  în preajma zilelor Babei Dochia și a echinocțiului de primăvară. Pe vremuri, februarie era considerata lună de primăvară, iar ziua de 24 era începutul anului agricol. Potrivit străbunilor noștri, anume acum natura se trezește, pasările își căuta cuiburi, iar oamenii, în special, tinerii, își caută și ei perechea.
Potrivit  cercetătorilor, Dragobetele este o divinitate mitologică, fiind sărbătorit chiar de pe timpul dacilor. Pentru daci, Dragobete era o divinitate similară lui Cupidon al romanilor și Eros, al vechilor greci.  Dragobetele, numit și Năvalnicul sau Logodnicul Păsărilor, fecior chipeș și puternic al babei Dochia, aduce iubirea în casă și în suflet.
Potrivit legendelor, de  Dragobete, fetele și băieții se întâlnesc pentru ca iubirea lor să țină tot anul, precum a pasărilor ce se "logodesc" în această zi. Motivația preluării obiceiului pasărilor era profundă, deoarece pasările erau privite ca mesagere ale zeilor.
Dragobete este și un zeu al bunei dispoziții, de ziua lui organizându-se petreceri, în sate auzindu-se zicala „Dragobetele sărută fetele". La aceste petreceri, de multe ori, se făceau logodne simbolice pentru anul viitor, iar unele dintre ele se transformau în logodne adevărate…  
Credința populara româneasca spune ca cei care participa la Dragobete vor fi feriți de boli tot anul.
Se credea ca Dragobetele îi va ajuta pe gospodari să aibă un an mai îmbelșugat. Dragobetele ocrotește și poartă noroc îndrăgostiților, în general, tinerilor, fiind, pe bună dreptate, un veritabil Cupidon românesc.
Avem tradiții foarte frumoase, care ne definesc ca neam și ne fac deosebiți de alte popoare. Anume prin  folclor și tradiții ne vom păstra  unitatea și unicitatea.  
Să iubim românește, să iubim ca dacii!

luni, 22 februarie 2016

Dacă nu ești nostalgic, comunist, socialist, mancurt, nu sărbători 23 februarie!



Desigur că orice persoană este în drept de a decide când și ce anume sărbătorește.  Suntem într-o perioadă a anului destul de bogată în sărbători, deci, avem suficiente ocazii de a spune, încă o dată, cât de mult prețuim pe cineva.  Totuși, încă mai sunt și dintre cei care nu conștientizează că nu toate zilele cu roșu din calendarul sovietic pot fi preluate și astăzi, când avem posibilitatea să ne informăm și să ne cunoaștem adevărata istorie.
Data de 23 februarie simbolizează crearea armatei de guvernul bolșevic în 1918. Acest guvern venise la putere în urma unei răscoale armate. Această armată a luptat atât împotriva propriului popor, cât și împotriva altor state.
Dacă nu ești prosovietic, nostalgic, comunist, socialist, mancurt, de ce să sărbătorești ziua Armatei Sovietice?
Armata Roșie este cea care ne-a răpit de la trupul mamei – România, iar străbunii noștri au fost împușcați și trimiși în Siberia tot de către această armată. O parte a ei (armata a 14-a) a luptat în anul 1992 împotriva Republicii Moldova și staționează și astăzi pe teritoriul nostru din stânga Nistrului.
Nimeni nu i-a întrebat pe părinții noștri dacă sunt de acord să facă serviciul militar pe meleaguri străine, sau să lupte în Afganistan, acolo unde au murit mii de tineri din cauza Armatei sovietice.
Am observat că această zi de 23 februarie încă mai este promovată intens pe rețelele de socializare. Doamnele și domnișoarele care locuiesc în Republica Moldova ar trebui să cunoască totuși că Ziua Armatei Naționale este sărbătorită la 3 septembrie. Cred că e timpul să începem să ne respectăm sărbătorile noastre naționale. Se spune că un popor care nu își cunoaște trecutul, nu are nici viitor.


vineri, 19 februarie 2016

Acuzaţii misogine şi proiecte dubioase în cadrul ședinței de ieri a Consiliului municipal Chișinău



Ședința de ieri a Consiliului municipal Chișinău ne-a lăsat un gust amar din mai multe motive. Consilierii socialişti şi cei de la PPEM au lansat mai multe atacuri la persoana doamnelor Alexandra Moțpan și Diana Gurschi. Acuzații absolut nefondate, misogine și denigratoare.
Au fost prezentate mai multe proiecte de decizii pregătite neprofesionist și care nu corespund art. 5, 6 și 7 din Legea nr. 317 din 18.07.2003 privind actele normative ale Guvernului şi ale altor autorităţi ale administraţiei publice centrale şi locale. Proiecte de decizii ce nu sunt corelate cu prevederile actelor normative de nivel superior sau de acelaşi nivel, ce depășesc limitele competenţei, nu întrunesc condiţiile legalităţii și nu respectă normele de tehnică legislativă.
Acest fapt a fost atenţionat în cadrul ședinței de ieri de consilierul municipal liberal-democrat Ghenadie Dumanschi, care a menționat că proiectele de decizie înaintate de consilieri sunt dubioase și de o proastă calitate.
După cum era de aşteptat, critica n-a fost acceptată nici de președintele ședinței, Maxim Lebedinschi, dar nici de colegul său de partid, socialistul Oleg Onișcenco. Potrivit lui Onişcenco, juriștii din Primărie, la indicația consilierilor, ar trebui să pregătească proiectele de decizii. Desigur, Direcția asistență juridică acordă asistență, dar nicidecum nu trebuie să facă toată munca consilierilor. Ne întrebăm atunci la ce bun mai avem nevoie de consilieri, dacă proiectele de decizie vor fi alcătuite de juriști.

joi, 18 februarie 2016

Abuzurile continuă în CMC



La ședința de astăzi a Consiliului municipal Chișinău s-a inițiat o pretinsă reformă a administrației publice locale și asta, practic, în lipsa unei Legi noi privind statutul municipiului Chișinău. Legea existentă a fost adoptată în 1995 și vine în contradicție cu prevederile Legii privind administrația publică locală adoptată în 2006.
Din cauza faptului că constituirea structurilor administrației publice locale şi mecanismul activităţii lor nu sunt determinate de un cadru legislativ adecvat cerinţelor actuale, inițierea acestor reforme vor antrena Consiliul municipal și Primăria într-un proces interminabil de reforme, reforme ce nu vor da niciun rezultat. Aceste intervenții vor crea impedimente majore în activitatea administrației locale a municipiului Chișinău. 
Suntem de acord că este imperativ de necesară inițierea unei reforme în domeniu, dar contează foarte mult care sunt adevăratele scopuri ale celor care au inițiat pretinsele schimbări.
Amintesc că așa-numita reformă a administrației publice locale este inițiată de fracțiunile Partidul Comuniştilor din Republica Moldova și Blocul Electoral „Platforma Populară Europeană din Moldova – Iurie Leancă” din CMC. Proiectele de decizie se regăsesc sub nr. 7 și 8 din ordinea de zi aprobată de Consiliul municipal în cadrul şedinţei extraordinare din 11 februarie 2016.
Trezește suspiciuni faptul că intenția  de a reforma Primăria vine, în primul rând, de la fracțiunea PCRM,  care în proiectul de decizie  prevede „reducerea la maximum a aparatului central al primăriei, precum și a preturilor de sector”.
Ei se fac a uita că Primăria a „moștenit” din perioada sovietică o mulţime de responsabilităţi, unele dintre ele fiind nespecifice atribuțiilor primăriilor capitalelor europene.  Un exemplu ar fi gestionarea spațiului locativ. Deși statul a inițiat o reformă în domeniul privatizării fondului de locuințe în anii 90-ci ai secolului trecut, acest proces n-a cunoscut o finalitate. Spațiul apartamentelor a fost privatizat, iar blocurile de locuit au rămas în gestiunea Primăriei municipiului Chișinău.
Puține dintre Asociațiile Proprietarilor Locuințelor Privatizate (APLP) au reușit să finalizeze procesul de reformare și au devenit Asociații în Condominiu, care gestionează atât blocurile de locuit cât și teritoriul adiacent. Puțini dintre dvs. au văzut la tv cum curge acoperișul la unele case ce aparțin APLP? Avem zeci de adresări ale locatarilor APLP care solicită trecerea acestor blocuri în subordinea municipalității, deoarece structurile municipale s-au dovedit a fi mai eficiente în gestionarea fondului locativ decât asociațiile.
Atâta timp cât nu există o Lege nouă sau actualizată privind statutul municipiului Chișinău,   facem reforme numai pentru a periclita activitatea Primarului este ca și cum ne-am juca cu focul. 
Din 2007, structurile Primăriei municipiului au fost în permanență  supuse presiunii din partea PCRM. Scopul a fost și rămâne același - blocarea activității Primăriei.
Totodată, mă întreb dacă reprezentanții fracțiunii Partidul Politic „Partidul Nostru” vor vota aceste propuneri în condițiile în care, la 4 februarie, 2016, Consiliul municipal Bălți a mărit statele de personal ale executivului cu 12,5 unități. Consilierii din Bălți și-au dat seama că e nevoie de mai mulți funcționari pentru o gestionare eficientă a orașului, la noi însă se dorește cu totul altceva.
Cine va avea de câștigat de pe urma acestei pseudoreforme - locuitorii urbei sau consilierii din noua majoritate? Sau sub paravanul acestei reforme și pe fundalul demiterilor unor angajați se camuflează o răfuială politică și preluarea în mod abuziv de către CMC a unor competențe ce revin Primarului general?

sâmbătă, 13 februarie 2016

Se intenționează subminarea rolului autorității executive din Chișinău



În declarația de retragere a semnăturilor de pe Acordul de constituire a Alianței pro-europene, Blocul Electoral „Platforma Populară Europeană din Moldova – Iurie Leancă” a afirmat că unul dintre motivele retragerii semnăturilor este că „se dorește ca rolul Consiliului municipal să fie redus la o anexă docilă al aparatului netransparent, iresponsabil și corupt al Primăriei”.
Desigur, în acest sens, n-a fost adusă  nicio probă.
În realitate, hoțul strigă – prindeți hoțul. Fracțiunea socialiștilor din CMC, în colaborare cu PPEM au un scop bine determinat și anume, de a submina rolul autorității executive.  Drept dovadă sunt pct. 8 și 9 dintr-un proiect de decizie ce urmează a fi votat de către actuala majoritate nedeclarată din CMC (vezi poza).
Aceste prevederi contravin Legii nr. 163 din 09.07.2010 „Privind autorizarea executării lucrărilor de construcţie”, care expres stabilesc drept „emitent – autoritatea executivă a administraţiei publice locale”, adică Primăria, nu CMC. 
În loc de a implementa propunerile care au fost vociferate chiar de consilierii PPEM în declarația de retragere a semnăturilor, propuneri care ar putea simplifica procedura ce ține de eliberarea certificatului de urbanism și autorizației de construire prin: introducerea circuitului electronic al documentelor și asigurarea trasabilității tuturor petițiilor, digitalizarea serviciilor publice ș.a., actuala majoritate nedeclarată din CMC, dimpotrivă, încearcă să complice procedura de emitere a actelor.
În cazul în care se va comite această ilegalitate și aceste două puncte, despre care am amintit mai sus, vor fi totuși votate, cetățenii vor trebui să aștepte săptămâni, uneori și luni, pentru ca CMC să se întrunească și să le elibereze autorizații.  Votând acest proiect de decizie se va tergiversa soluționarea problemelor oamenilor.