Postări populare

joi, 13 octombrie 2016

La Mulți Ani, Chișinău!




Chișinăul are 580 de ani.  O istorie de mai bine de jumătate de mileniu cu bune și cu rele. Chişinăul este printre puţinele oraşe, al cărui nume, de-a lungul existenței, n-a suferit niciun fel de schimbare. Chişinăul este atestat documentar pentru prima dată la 1436, în calitate de localitate situată pe malurile râului Bâc. Din unele acte aflăm că de la începutul secolului al XVIII-lea Chişinăul este deja un târg.

În a doua jumătate a secolului XVIII, Chișinăul devine un oraş destul de mare, cu hală de piatră pentru negustori, cu vreo trei sute de case, cu câteva biserici, cu mai multe prăvălii, cârciume, dughene şi cu beciuri pentru mărfuri. În anii 1850-1870 arhitectul Alexandru Bernardazzi schimbă aspectul orașului proiectând străzi și cartiere, clădiri importante, construind apeductul din oraș.
În perioada 1877-1903, când Carl Schmidt a fost la cârma primăriei, în Chișinău apar o serie de edificii, au fost pavate străzi și trotuare. După Unirea din 1918, în Chișinău sunt deschise mai multe școli, teatre, biblioteci. Până în 1940 în orașul românesc Chișinău era chiar și tramvai. Războiul a distrus o mare parte a Chișinăului, noroc că centrul vechi, în mare parte, nu a fost incendiat.
Odată cu ocupaţia rusească, istoria Chişinăului ia o nouă întorsătură. S-au închis școli, s-au distrus biserici, au fost aduși mulți ruși pentru a rusifica nu doar capitala, dar și întreaga  provincie, numită Basarabia.
În scurta perioadă de după proclamarea independenței Republicii Moldova, Nicolae Costin și Dorin Chirtoacă sunt primarii care, prin realizările lor vor rămâne în istoria acestei urbe. La propunerea lui Nicolae Costin străzile municipiului Chișinău au primit nume cu caracter național, românesc, această tradiție fiind continuată și de către Dorin Chirtoacă. Nicolae Costin a contribuit la deschiderea bisericilor, liceelor și bibliotecilor românești din capitală. Au fost instalate și dezvelite busturile clasicilor limbii române pe Aleea Clasicilor din Grădina publică Ștefan cel Mare și Sfânt.
Dorin Chirtoacă a adus primele troleibuze moderne în Chișinău, a soluționat problema mirosului urât ce venea de la Stația de epurare a apelor uzate.  Lacul Valea Morilor a redevenit un centru de agrement pentru locuitorii din capitală, iar Scara cu Cascade din acest parc a fost restaurată astăzi aratând și mai bine decât altădată. La inițiativa primarului Dorin Chirtoacă a fost construită prima Stradă Pietonală. Scuarul Gării Feroviare a fost renovat în perioada când a fost instalat Trenul Durerii, monument unic în bronz, după dimensiuni, în spațiul european.
Suntem siguri că realizările primarului Dorin Chirtoacă nu se opresc aici. Chișinăul va cunoaște și în continuare o dezvoltare durabilă, de calitate. Oamenii sfințesc locul, iar orașul nostru a avut, are și va avea parte de cârmuitori care ne vor face să fim mândri că suntem parte a aceleiași națiuni.
La Mulți și Binecuvântați Ani, Chișinău! La Mulți și Fericiți Ani, Chișinăuieni!






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu