Postări populare

vineri, 28 octombrie 2016

Ce va predomina pe 30 octombrie - rațiunea, dragostea de neam sau fobiile și necunoașterea?




Prejudecățile noastre ne pot juca festa. De-a lungul istoriei am tot suferit de pe urma Rusiei, excepție nu sunt nici anii de după independență.  Războiul  de pe Nistru,  jertfe umane, pierderi materiale și teritoriale. Crearea unui focar permanent de război prin susținerea și finanțarea unui regim separatist în Transnistria. Sugrumarea economică a RM prin impunerea unor condiții draconice la livrarea resurselor energetice, inclusiv prin tarifele exorbitante la gazele naturale. Impunerea unor embargouri economice la mai multe produse moldovenești: vinuri, legume și fructe,  produse lactate, carne. Susținerea directă a unor partide politice proruse de la Chișinău. Promovarea unei propagande agresive prin intermediul mass-media de la noi, cea mai multă rămânând a fi în limba rusă. 
Menținerea trupelor Federației Ruse în stânga Nistrului a transformat această regiune într-un focar al instabilității, din această cauză marii investitori ocolesc acest petic de pământ.
Prejudecățile formate în laboratoarele NKVD-iste și implementate în perioada sovietică dau „roade” și acum, după 25 de ani de independență. Nu întâmplător Dodon a lansat în campania electorală o minciună sovietică privind jandarmul român.  Această minciună încă mai este o sperietoare  pentru o parte dintre cei născuți și „educați” în perioada sovietică, dar și pentru unii cu studii care se tem că își vor pierde funcțiile de conducere în cazul în care ne vom Uni cu România.
În acești 25 de ani de independență am avut numai de suferit din cauza dorințelor expansioniste ale Rusiei. România însă ne-a susținut ori de câte ori a fost nevoie, iar nevoie a fost mereu.
Imediat după trecerea la grafia latină școlile din RM au primit manuale în limba română, de atunci și până în prezent zeci de mii de studenți au făcut studii în liceele și universitățile din România. În timpul crizei energetice din anii '90 guvernul român ne-a livrat energie electrică la prețuri minime pe piață. În ultimii ani, pe banii României au fost reparate circa 2/3 din instituțiile preșcolare din Republica Moldova, au fost dotate cu microbuze școlare sute de instituții preuniversitare. Pe bani românești sunt restaurate clădiri istorice, teatre și muzee.
În acest an, în plină criză economică am primit o mână de ajutor tot de la guvernul român. Știe cineva vreun caz măcar când ne-a ajutat Rusia?
Ce va predomina la 30 octombrie? Rațiunea, dragostea pentru neam sau prejudecățile, fobiile și necunoașterea?
Cehii și slovacii (două popoare diferite) au lansat un proiect de unificare pe care își propun să-l realizeze în 2018 conștientizând că unindu-se pot fi mai puternici.
Noi trebuie să luăm exemplu de la înaintașii noștri și să declanșăm procesul Unirii. În 1859 și 1918 românii au reușit sa realizeze Actul Unirii prin votul liber exprimat al poporului. Și în anii '90 românii din stânga Prutului au votat la Marile Adunări Naționale soarta lor de mai departe.
De alegerea din 30 octombrie va depinde soarta noastră. Vom intra în familia popoarelor europene sau vom reveni în pușcăria popoarelor care acum renasc cultul personalităților prin instalarea monumentelor lui Ivan cel Groaznic și Stalin! Revenim în țarcul în care pot fi distruse sute de mii de tone de produse alimentare în condițiile în care mii de oameni duc lipsa lor?  Oare chiar se dorește apropierea de țara care a tot scos securea războiului împotriva vecinilor săi: Georgia, Ucraina (Crimeea, Doneţk și Lugansk). Oare chiar mai sunt moldoveni care ar vota pentru un reprezentant al celor care sprijină separatismul în Georgia,  Ucraina și în Republica Moldova?
În Europa fără România nu avem cum să ajungem. Să fim Uniți pentru Unire! Să-l votăm pe Mihai Ghimpu!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu