Postări populare

sâmbătă, 11 iunie 2016

Cine sunt beneficiarii proiectului pentru eficiența energetică a clădirilor din Chișinău



Cu cât sunt inițiate mai multe proiecte de către Primăria municipiului Chișinău, cu atât mai furibunde sunt atacurile unor consilieri, bloggeri, pretinși lideri de opinie, … care astfel își developează adevărata lor menire.
Se fabrică probe care se prezintă cu titlu de bombă privind statele de personal (schema de încadrare) ale Primăriei, în realitate se prezintă acte învechite, nu schema de încadrare din 2012. Se taie garduri și se umblă cu ele în spate prin municipiu. Se folosește orice pentru a denigra Primarul general. Se manipulează opinia publică prin interminabilele show-uri de la ședințele CMC.
Proiectele inițiate și cele în derulare sunt menite să soluționeze problemele stringente ale  municipiului: modernizarea arterelor și a transportului public, renovarea stației de epurare, renovarea scărilor din blocurile locative ș.a.
Următorul proiect menit să schimbe cu adevărat fața municipiului este cel în valoare de 500 de milioane de euro, bani oferiți de Banca Europeană de Investiții pentru eficiența energetică a clădirilor din Chișinău. Acest proiect va fi implementat începând cu anul 2017. În cadrul lui vor fi termoizolate și renovate complet toate clădirile publice și de menire socială din capitală, dar și blocurile de locuit.
Fiecare stat are reguli şi tradiţii proprii în construcţia clădirilor, iar „moștenirea” noastră arhitectonică multiplicată în perioada sovietică, fără a ține cont de condiţiile climaterice,  ne joacă festa în fiecare sezon de încălzire.  După implementarea acestui proiect nu vom mai plăti facturi grase pentru agentul termic. Clădirile din municipiu vor fi izolate termic așa încât se va reduce consumul de energie.
Cu siguranță, anume acest proiect îi sperie cel mai mult pe opozanții Primarului general, deoarece va avea impact multiplu asupra municipiului, vor avea de câștigat toți locuitorii capitalei, indiferent de culoarea lor politică.
          Iată  ce beneficii va aduce acest proiect:
·        Se va consuma mai puțin agent termic, adică se vor reduce și costurile;
·        Se vor crea noi locuri noi de muncă;
·        Cheltuielile pentru întreținerea clădirilor publice și de menire socială, de asemenea, se vor reduce substanțial;
·        Orașul Chișinău va arăta mai bine, mai civilizat.

Sursele financiare economisite de Primărie, eventual, vor fi redirecționate către alte investiții și e vorba de sume destul de importante, deoarece costurile la agentul termic nu sunt de neglijat. La fel, această investiție este un pas spre crearea unei siguranțe energetice a municipiului. De asemenea, consumul redus al agentului termic în condiţiile unui monopol și preţuri mari la gazele naturale va minimaliza impactul şocurilor preţului la energie. Să nu uităm că de la independență încoace Federația Rusă în permanență a folosit gazele naturale livrate drept o măciucă pentru a dicta voința sa în RM sau de a sprijini unele sau alte partide politice, care și azi se duc după „blogoslovire” la Kremlin.
Acest proiect urmează a fi votat în Consiliul Municipal Chișinău. Atunci se va vedea ce cântărește mai greu: ura față de primarul liberal sau dragostea pentru chișinăuieni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu