Postări populare

vineri, 8 aprilie 2016

Un prim-pas spre restabilirea echilibrului între puterea executivă și deliberativă din municipiul Chișinău

sursă foto: www.moldpres.md
Astăzi în Parlamentul Republicii Moldova a fost votat în prima lectură proiectul legii privind statutul municipiului Chișinău. Atât în cadrul dezbaterilor organizate de Comisia administrație publică, dezvoltare regională, mediu și schimbări climatice (23.03.2016; 06.04.2016), cât și în plenul Parlamentului am urmărit cu stupoare reacțiile și standardele duble ale unor reprezentanți ai partidelor politice din Consiliul municipal Chișinău și Parlamentul Republicii Moldova. Dezbaterile s-au transformat într-un spectacol de prost gust organizat de socialiști și PPEM. Astăzi însă ne-am convins de faptul că cei de la PPEM fac alianță cu socialiștii nu doar în CMC, dar și în Parlamentul Republicii Moldova.
La 23 martie, cel care a rupt harta României Mari a venit cu acuzați că dezbaterile ar fi fost organizate pe furiș, că acestea trebuiau a fi anunțate din timp, că nu cunosc conținutul și a refuzat examinarea proiectului înaintat de Partidul Liberal. Această diaree verbală a socialiștilor și acoliților lor a durat circa două ore, timp în care se putea descărca acest proiect de pe pagina Parlamentului, plasat de zile bune acolo.
Tot socialistul Vlad Bătrâncea a intervenit în dezbaterea din 6 aprilie, cu cererea de a fi dezbătut încă un proiect pe care nimeni nu l-a văzut și nu l-a citit, proiect care exista, probabil, doar în imaginația lui. Propunerea lui Vlad Bătrâncea a fost respinsă, fiind dezbătute doar proiectele propuse de liberali și cei de la PPEM.
Rezultatul dezbaterilor a fost următorul: 4 voturi în susținerea proiectului PL și, respectiv, doar 3 voturi pentru proiectul PPEM. Cu toate acestea, la 7 aprilie, unul dintre autorii proiectului PPEM, Eugen Carpov, s-a arătat mirat că inițiativa lor nu s-a regăsit în ordinea de zi.
Deputatul Eugen Carpov n-a explicat însă din ce considerente în proiectul dumnealor capitala ar trebui divizată în 7 sectoare (sectorul Centru se împarte în 2 sectoare: Centru și Telecentru și sectorul Râșcani în două sectoare: Rășcani și Poșta Veche). În prezentarea proiectului lor nu s-a explicat de ce anume aceste sectoare ar trebui împărțite și nu Botanica, de exemplu, care este cel mai mare sector din municipiu. La fel, deputatul Eugen Carpov n-a explicat din ce resurse financiare va fi realizată acestă reformă și mai ales, de ce această propunere contravine Legii nr. 764 din 27.12.2001 privind organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova.
Astfel, proiectul legii înaintate de PPEM contravine Legii nr. 764 din 27.12.2001 privind organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova, dar și Legii nr. 436 din 28.12.2006 privind administraţia publică locală, ambele Legi organice. Potrivit art. 10 alin. (2) din Legea nr. 780 din 27.12.2001 privind actele legislative „Legile ordinare se adoptă cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi şi sunt subordonate legilor constituţionale şi organice.”
În cadrul dezbaterilor, deputatul democrat, fost consilier în Consiliul municipal Bălți, Sergei Chiseliov a menționat că primarului trebuie acordate suficiente pârghii pentru administrarea municipiului. Deputatul PLDM, Iurie Țap a amintit că în Polonia primarul numește viceprimarii. Astăzi, în ședința Parlamentului, prezentând raportul, deputata comunistă, preşedinta Comisiei administraţie publică, care a fost primar de Soroca, Elena Bodnarenco a spus că proiectul de lege propus de liberali are drept scop consolidarea şi optimizarea managementului municipiului Chişinău.
Proiectul liberal aduce în concordanță Legea privind statutul municipiului Chișinău cu Legea organică 436 din 28.12.2006 privind administraţia publică locală. De fapt, votând în prima lectură proiectul de lege al liberalilor, deputații aduc un echilibrul între puterea executivă și deliberativă din municipiului Chișinău, acordându-i primarului suficiente pârghii pentru realizarea conducerii operative a unui municipiu cum este Chișinăul, fapt menționat de Domnul Președintele Mihai Ghimpu.
 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu