Postări populare

miercuri, 2 martie 2016

Transnistria, o rană care încă mai doare

Sursă foto: www.istoria.md


Astăzi, 2 martie, aducem un omagiu bravilor noştri compatrioţi care au luptat în conflictul armat din stănga Nistrului, pentru apărarea integrităţii Republicii Moldova.
În 1992, cu ajutorul tancurilor rusești, s-a încercat distrugerea speranței noastre de a ne rupe de imperiul sovietic, de cei care ne-au dus părinţii şi buneii în Siberia, de cei care ne-au rupt de la Patria Mamă. Rusia a provocat conflictul militar de pe Nistru ca să nu ne permită să revenim acolo unde ne este locul, la românism şi România.
Războiul de pe Nistru a fost susținut pe toate căile de către Federația Rusă și a început la 1-2 noiembrie 1990, cu confruntări între polițiștii noștri și separatiștii-mercenari.  Atunci, pe podul de la Dubăsari, au murit primii polițiști și cetățeni. Astfel, a început un război nedeclarat al Rusiei împotriva tânărului stat Republica Moldova. 
La 2 martie, 1992, după ce Republica Moldova a obţinut statutul de membru al ONU, Președintele Mircea Snegur a autorizat o acțiune militară împotriva forțelor rebele de pe malul stîng al Nistrului.
A fost o luptă nedreaptă, deoarece poliţiştii şi voluntarii care au venit să-şi apere glia nu aveau suficient armament în dotare, majoritatea acestor bravi bărbaţi ai neamului nu erau pregătiţi pentru a lupta împotriva separatiştilor.
Ostaşii noştri au dat dovadă de un eroism fără de seamăn, dragostea faţă de meleagul strămoşesc i-a ajutat să lupte pentru libertatea noastră. Datorită lor, astăzi, Cocieri este unul dintre puținele sate din stânga Nistrului unde Guvernul Republicii Moldova şi-a păstrat controlul.
La 24 de ani de la război, din cauza prezenţei armatei ruse în raioanele de est ale Republici Moldova, conflictul transnistrean rămâne a fi unul înghețat.  
Peste 300 de combatanţi şi-au pierdut viaţa în acel cumplit război, alte circa o mie de persoane au fost rănite. Au rămas mii de inimi îndurerate.
Aceşti eroi nu şi-au pierdut viaţa în zadar. Ei au demonstrat că sunt adevăraţi patrioţi ai neamului, că ştiu să stea strajă la hotare, că iubesc pământul strămoşesc.
Noi le vom cinsti memoria, pentru că trecutul nu poate fi uitat, nici neglijat, nici interpretat. Cine nu îşi cunoaşte istoria, nu are nicio şansă la un viitor mai bun.
Partidul Liberal a militat întotdeauna pentru retragerea armatei ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, aşa cum prevede Declaraţia Summit-ului OSCE din 1999. Numai aşa vom putea fi un stat cu adevărat independent. Nu vom renunţa nici pentru o clipă la idealurile noastre de a fi liberi, de a ne decide singuri soarta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu