Postări populare

marți, 23 februarie 2016

Să iubim românește, să iubim ca dacii!

surso foto: amosnews.ro


În perioada sovietică erau promovate sărbătorile comuniste, iar cele religioase erau strict interzise. Oamenii își botezau copiii sau sărbătoreau Învierea Domnului pe furiș, să nu-i vadă nimeni. Fericiți că a căzut Imperiul roșu, cetățenii au preluat mai multe sărbători de la alte popoare, unele le-au păstrat de la ruși, puțini dintre noi însă s-au întors cu fața către sărbătorile românești care ne identifică drept o națiune puternică, milenară.
Dragobetele este Sărbătoarea dragostei la români, echivalentul sărbătorii Sfântului Valentin și e celebrată de români pe 24 februarie,  în preajma zilelor Babei Dochia și a echinocțiului de primăvară. Pe vremuri, februarie era considerata lună de primăvară, iar ziua de 24 era începutul anului agricol. Potrivit străbunilor noștri, anume acum natura se trezește, pasările își căuta cuiburi, iar oamenii, în special, tinerii, își caută și ei perechea.
Potrivit  cercetătorilor, Dragobetele este o divinitate mitologică, fiind sărbătorit chiar de pe timpul dacilor. Pentru daci, Dragobete era o divinitate similară lui Cupidon al romanilor și Eros, al vechilor greci.  Dragobetele, numit și Năvalnicul sau Logodnicul Păsărilor, fecior chipeș și puternic al babei Dochia, aduce iubirea în casă și în suflet.
Potrivit legendelor, de  Dragobete, fetele și băieții se întâlnesc pentru ca iubirea lor să țină tot anul, precum a pasărilor ce se "logodesc" în această zi. Motivația preluării obiceiului pasărilor era profundă, deoarece pasările erau privite ca mesagere ale zeilor.
Dragobete este și un zeu al bunei dispoziții, de ziua lui organizându-se petreceri, în sate auzindu-se zicala „Dragobetele sărută fetele". La aceste petreceri, de multe ori, se făceau logodne simbolice pentru anul viitor, iar unele dintre ele se transformau în logodne adevărate…  
Credința populara româneasca spune ca cei care participa la Dragobete vor fi feriți de boli tot anul.
Se credea ca Dragobetele îi va ajuta pe gospodari să aibă un an mai îmbelșugat. Dragobetele ocrotește și poartă noroc îndrăgostiților, în general, tinerilor, fiind, pe bună dreptate, un veritabil Cupidon românesc.
Avem tradiții foarte frumoase, care ne definesc ca neam și ne fac deosebiți de alte popoare. Anume prin  folclor și tradiții ne vom păstra  unitatea și unicitatea.  
Să iubim românește, să iubim ca dacii!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu